Yleinen

Savonlinnan Oopperajuhlat

Savonlinna on oopperan ystävien Mekka. Kuukauden ajan kuulijoita hemmotellaan tasokkailla oopperaesityksillä joka kesä. Korkeakulttuuria parhaimmillaan.

savonlinnan oopperajuhlatSavonlinnan Oopperajuhlat on Suomen tunnetuin ja vanhin oopperamusiikin festivaali. Juhlien historia juontuu jo vuoteen 1912, jolloin Aino Ackte järjesti ensimmäisen kerran Oopperajuhlat Savonlinnan Olavinlinnassa. Tapahtuma toistui joitakin kertoja seuraavina vuosina, mutta päättyi 1930 taloudelliseen ahdinkoon. Sen jälkeen seurasi pitkä tauko, juhlia ei pidetty 37 vuoteen.

Vuonna 1967 Oopperajuhlat järjestettiin taas uudelleen ja ne ovat jatkuneet siitä lähtien vuosittain. Samalla juhlien kesto on kasvanut viikosta kuukauden mittaiseksi. Oopperajuhlien kasvuun vaikutti paljon muun muassa laulaja Martti Talvela, joka toimi vuosia festivaalin taiteellisena johtajana. Savonlinnan Oopperajuhlien kävijämäärä vuosittain on noin 60 000, joten kyseessä on varsin mittava taiteellinen tapahtuma.

Savonlinnassa on saanut kantaesityksensä kahdeksan suomalaista oopperaa. Siellä on myös vieraillut useampia ulkomaisia teatteritaloja kuten esimerkiksi Marinski-teatteri Pietarista ja Covent Garden Lontoosta. Vuonna 2007 Savonlinnassa vieraili Bolshoi – teatteri Moskovasta.

Savonlinnan Oopperajuhlien ohjelmistoon on kuulunut vuosien varrella tunnettuja oopperoita maailmalta. Puccinin Tosca, Wagnerin Lohenringen, Mozartin Don Giovanni ja Verdin Don Carlos ovat kaikuneet Olavinlinnan muurien suojissa.

Savonlinnan Oopperajuhlien lisäksi Saimaan rannoilla järjestetään paljon hieman keveämpiä kulttuuritapahtumia.

Mikkelin tapahtumia

Mikkelissä on musiikkijuhlat, joilla voi kuunnella klassisen musiikin säveliä eri ympäristöissä, vaikkapa ostoskeskuksessa tai kirkossa. Eikä Mikkelin toriakaan tule unohtaa, se on elävä ja erinomainen etelä-savolainen kulttuurikohde. Mikkelissä on myös tarjolla viihteellistä kesäteatteria. Päivänsä voi myös viettää Päämajakaupungissa Mannerheimin jalanjälkiä seuraillen opastetulla kävelykierroksella.

Lappeenranta ja Imatra

Saimaan eteläpäässä sijaitsevat Lappeenranta ja Imatra, molemmat vireitä kesäkaupunkeja. Imatran tunnetuin tapahtuma lienee uudelleen henkiin herätetyt Imatran ajot, joiden suosio oli positiivinen yllätys järjestäjillekin. Pitkän tauon jälkeen Imatran ajot on järjestetty nyt uudelleen kahdesti ja tapahtuma kokoaa moottoriurheilun ystäviä joka puolelta Suomea. Ajojen suosio tehnee niistä vuosittain toistuvan tapahtuman.

Lappeenrannassa oli pitkään hiljaista sen jälkeen, kun Humppafestivaalien järjestäminen loppui. Nykyään Lappeenrannassa on useampia kesätapahtumia. Rockmusiikkia voi kuunnella useammillakin pienimuotoisella festivaalilla kesän aikana ja Lappeenrannan satamassa on joka kesä vaihtuvalla teemalla taiteilijoiden rakentama näyttävä Hiekkalinna, johon yleisö pääsee tutustumaan. Lappeenrannan sataman kupeella sijaitsevassa Lappeenrannan linnoituksessa järjestetään loppukesästä Linnoituksen Yö -tapahtuma. jossa on tarjolla monenlaista tapahtumaa ja kokemista. Satama sinänsä on kauniina kesäpäivänä kokemisen arvoinen ja turistien kansoittama. Veneily on vilkasta ja risteilyaluksia lähtee ja tulee useamman kerran päivässä. Lisäksi Satamatorilla on useampi kahvila ja ravintola, kuten muun muassa Prinsessa Armada. Sadepäivän sattuessa voi vaikkapa vierailla Wolkoffin Talomuseossa tai Ratsuväkimuseossa. Ratsuväen perinteitä kunnioitetaan Lappeenrannassa edelleen ja kesäisin voit törmätä hevosilla pitkin kaupunkia liikkuviin rakuunoihin.