Yleinen

Saimaan alueen matkamuistoilla on tarina takanaan

Matkamuisto ei tarkoita nykyisin ainoastaan olohuoneen kirjahyllyyn aseteltua pientä kipsiveistosta kohteesta tai t-paitaa, johon on printattu kohteen nimi. Monet matkailijat vaativat nykyisin matkamuistoilta huomattavasti korkeampaa laatua ja tarkoitusta. Eettisyys on noussut myös tärkeäksi asiaksi ostosten suhteen, vastuullinen kuluttaja tarkistaa ostamansa tuotteen taustatiedot. Matkamuisto on elämys, joka tuo muistoja kohteesta vielä pitkään matkan jälkeen. Se voi olla käyttö- tai koriste-esine, miksei myös paikallinen herkku.

Saimaan alueen tuliaiset

Saimaan alueen väkevästä ja moninaisesta kulttuurista on paljon ammennettavaa. Esimerkkeinä toimivat esimerkiksi Saimaan norppa, joka on valittu valtakunnallisesti alueen tuliais- ja tunnusesineeksi. Monenlaiset norppa-aiheiset esineet ovatkin kivoja tuliaisia eri ikäisille, uhanalainen norppa on jokaiselle alueella asujalle rakas eläin, jota voi seurata jopa suorana lähetyksenä keväisin netin kautta. Alueen rakuunaperinne on jättänyt jälkensä erityisesti Lappeenrannan alueeseen ja sen myötä onkin kehitetty tekstiilisarja jossa on tarjolla kansallispukunukkeja ja avaimenperiä, rinkeli- ja rieskapusseja sekä Joutsenon kansallispuvun revinnäiskuvio.

Saimaan alueen matkamuistoilla on tarina takanaanAlueella lomailevien kannattaa tarkastella käsityöläispuoteja ja museokauppoja, joiden valikoima on yllättävän rikas. Saimaan alueella käsitöillä on pitkät perinteet ja se näkyy hyvässä tarjonnassa koruja, taidetta ja tekstiilejä. Karjalais-aiheisia tuotteita on myynnissä esimerkiksi Virkkukoukkunen ja Ideri sekä Lappeenrannan linnoituksen alueen pienet puodit. Perinteisempien tuotteiden lisäksi myynnissä on humoristisia matkamuistoja, jotka ovat myös paikallisen nuorison suosiossa. Mie romahan ja Mie saatan lähtee Karjalast… -tyyliset lausahdukset ilostuttavat pitkän aikaa alueelta palaavan lomailijan laukkua tai pussukkaa. Museopuodeissa on hyvä tarjonta alueen historiaa ja maisemia sivuavia kirjoja, postikortteja ja matkamuistoja.

Herkkuja alueelta

Alueen kulinaarisia herkkuja kannattaa maistella toki loman aikanakin mutta niitä voi viedä myös tuliaisina kotiin. Tyypillisiä maistiaisia löytyy kaupunkien toreilta ja ruokamarkkinoilta, kannattaa maistaa ainakin Lappeenrannan torin lihapiirakoita vetyä tai atomia, Lemin särää ja tietenkin kalaa kun kerran Saimaan äärellä ollaan. Särää näillä alueilla on valmistettu jo satoja vuosia mutta nykyisin perinne on säilynyt vireänä ainoastaan Lemillä. Vety ja Atomi ovat kanamunalla ja/tai kinkulla täytettyjä lihapiirakoita, joiden kyytipojaksi lisätään sipulia, mausteita ja suolakurkkua toiveen mukaan. Lihapiirakat valmistetaan Kesämäen leipomossa ja ne ovat alueen ylpeys. Torilla on tarjolla alueen mehuja, hilloja ja marjoja ja Saimaalla ravintoloissa herkutellaan usein kalaruuilla kuten muikuilla. Karjalanpaisti on yksi alueen perinteisimmistä pataruuista, se sisältää naudan- ja porsaanlihaa, sipulia, suolaa ja mustapippuria. Ruuan idea on hauduttaa paistosta pitkään uunissa, jotta se saa rapsakan värin ja lihat muhivat maukkaiksi pitkään, ennenaikaan pottia saatettiin hauduttaa yön ylikin.

Suomalaiset tuotteet kiinnostavat

Suomalaiset tuotteet ovat laadukkaita ja ulkomaalaisia varten tarjolla on mielenkiintoisia tekstiilejä ja kodintavaraa. Suomalaiset tekstiilit kuten Marimekko, Finlayson ja Vallila ovat jo tunnettuja myös maailmalla, samoin suomalainen lasitaide. Asiasta kiinnostuneet löytävät maasta taatusti yksilöllisiä tuotteita kuten vaatteita, joita ei varmasti löydy jokaiselta muulta. Kodintekstiileissä on tarjolla myös Suomelle ominaisia luonto- ja kaupunkielementtejä, joiden erilaisuus kiinnostaa myös matkailijoita. Suomen oma tyyli ja kulttuuri yhdistettynä tuotteisiin on tärkeä matkailuvaltti matkamuistojen tuottajille.