Yleinen

Mitä voi tehdä Saimaalla?

Retkeily

Suomen suurimman järven ympäristö houkuttaa monenlaista retkeilijää. Saimaan ympäristöstä löytyy niin lyhyitä päiväkävelyitä kuin viikonloppureissuunkin soveltuvia vaellusreittejä. Lyhyille päiväkävelyille on helppo lähteä ilman valmistautumista ja monelta pidemmältäkin reitiltä löytyy laavupaikkoja missä voi rauhassa grillailla illallista. Eri haastetason reitit mahdollistavat vaeltamisen niin pienten lasten kanssa kuin kokeneella vaeltajaporukallakin.

Kaksi reissaajien ryhmää ovat erityisesti löytäneet paikkansa Saimaan retkeilypoluilta. Ensimmäinen on kiipeilijät, jotka tykkäävät nousta Saimaan kallioiden seiniä ja nauttia sieltä avautuvista maisemista. Toinen ryhmä on lintubongarit, sillä Saimaan luonto tarjoaa uniikin mahdollisuuden seurata lintujen liikkeitä keväästä myöhäiseen syksyyn. Siikalahden lintukosteikko on ehdoton visiitti jokaiselle lintujen bongaamisesta nauttivalle.

Saimaa pyörän selästä

Saimaan ympäristöstä löytyy useita erinomaisessa kunnossa ja suosittuja pyöräreittejä. Yksi suosituimmista reiteistä on 30 kilometrin mittainen Lappeenrannan satamasta lähtevä kierros, jonka kauniit saaristomaisemat ovat erinomainen tapa tutustua Saimaahan. Saaristokierroksen voi myös yhdistää pidempään 180 kilometrin Länsi-Saimaa kierrokseen. Reitit ovat erinomaisia myös kesän kuumina päivinä, sillä Saimaan monet uimarannat tarjoavat virkistysmahdollisuuden päivän kuumimmille tunneille!

Uiminen

Kesällä Saimaan lämpötilat nousevat 20 asteen paikkeille ja näin sen rannat tarjoavat erinomaisen tavan viettää kesäpäiviä Saimaan rannoilla. Korkeatasoisia rantoja Saimaalla riittääkin. Taajamien lähistöiltä löytyy poikkeuksetta uimarantoja ja tämän lisäksi vähän kauempaa löytyy hyvin varusteltuja virkistysalueita pehmeine hiekkarantoineen.

Suppailu

Suppailu on kerännyt suosiota maailmalla ja suomessa ja Saimaa tarjoaa erinomaisen ympäristön myös siihen. Keskikesän aikaan kysyntää saattaa olla kaikille vesiaktiviteeteille paljon, joten suurimpina ruuhka-aikoina kannattaa varata aktiviteettinsa etukäteen. Suppilautoja kuitenkin löytyy yleensä vuokrattavaksi jatkuvasti ja lajina se sopiikin kaiken ikäisille ja kuntoisille. Suppailun oppii kuka tahansa pienen harjoittelun jälkeen ja se on hyvä tapa päästä rauhoittumaan ja nauttimaan Saimaan kauniista maisemista.

Kalastaminen ja pilkkiminen

Kalastaminen luonnon helmassa hiljaisuudesta nauttien on erottamaton osa suomalaista kesää ja Saimaa tarjoaa tähänkin mitä oivallisimman ympäristön. Eikä kalastusta missään nimessä täydy lopettaa kesän päätyttyä vaan Saimaan jäädyttyä tarjoaa järvi monta erinomaista pilkkimispaikkaa.

Alueelta löytyy useita kalastamiseen erikoistuneita yrityksiä ja näin kalastaminen sopii kaikille. Aloittelijat voivat pyytää kokeneita kalamiehiä seurakseen parantaakseen saaliinsa mahdollisuuksia ja varusteitakin on alueella vuokralla mato-ongista, virveleihin ja pilkkeihin. Mato-onkeen kalastuslupia ei tarvita, mutta he jotka unelmoivat isommista vonkaleista voivat hekin ostaa kalastuslupansa helposti paikallisilta matkailuyrittäjiltä.

Kajakointi

Vaikka Saimaan rannatkin ovat täynnä kaunista luontoa ja aktiviteettia on järvi kuitenkin parhaimmillaan sen päällä lipuen. Kajakointi ja kanootit ovat erinomaisia tapoja nauttia Saimaan selkeistä selistä. Varusteita saa helposti vuokrattua ja alueella voi helposti tehdä myös pidempiä kajakkireissuja.  Monet laavupaikat ja virkistysalueet antavat mahdollisuuden grillata ja yöpyä pitkän kajakointipäivän jälkeen.

Ratsastus

Yksi hieno tapa nähdä Saimaan ympäristöä mihin vuoden aikaan tahansa on nousta hevosen selkään ja lähteä tutkimaan aluetta. Ratsastustakin alueelta löytyy kaiken tasoisille, kokeneet voivat lähteä vaikeammille maastoreiteille ja aloittelijat voivat kulkea rauhallisia polkuja talutettavana.

Talviurheilu

Saimaan jäiltä löytyy ylläpidettyjä latuja ja luisteluratoja talven tultua. Täydellinen hiljaisuus ja fyysinen aktiviteetti rauhoittaa monen hermoja talven pimeinä iltoina. Saimaalla lumikausi on myös mukavan pitkä ja alueella voi monesti hiihtää marraskuusta aina toukokuuhun saakka.