Yleinen

Mitä Saimaalla voi nähdä?

Jääkauden muovaama Saimaa tuhansine saarineen ja luotoineen on lomailijoiden paratiisi. Se tarjoaa luontokokemusta ja rauhaa niin mökkeilijöille, veneilijöille ja satunnaisille kävijöille. Sen rannat ovat suosittuja lomamökkien rakennuspaikkoja, mutta löytyypä sieltä vielä lähes koskematontakin luontoa, jossa voi ihailla jääkauden muovaamia karuja kivikkorantoja ja saaria. Saimaalta löytyy isojakin selkiä, vaikka veden keskisyvyys ei ole kovinkaan suuri. 

Mitä Saimaalla voi nähdä?Saimaa koostuu itseasiassa useammasta järvestä, joiden vedenpinta on samalla tasolla. Se muodostaakin Järvi-Suomen ytimen, ulottuen osajärvineen useamman kaupungin alueelle. 

Saimaan norppa elelee järvessä omiaan puuhaillen, sen kanta on suojeltu ja hiljaa nousussa. Se jäi jääkauden jäljiltä eristyksiin ennen paikalle ulottuneesta merestä ja on alueen tunnetuin relikti. Vesilintuja pesii sen rannoilla moninaisia lajeja ja sen ranta-alueilla voi vielä tavata vaikkapa kuhankeittäjän viheltämässä viehkeää lauluaan. 

Sen rannoille on myöskin aikoinaan perustettu useita suuria paperitehtaita ja Saimaalla onkin aikaisemmin seilannut valtavia tukkilauttoja tehtaiden tarpeisiin. Tänään tukkilautat ovat historiaa, puun kuljetukset hoidetaan pääasiassa autoilla ja junilla. 

Savonlinna

Kulttuurin nälkäiselle löytyy kesäaikaan lähes rajattomasti koettavaa, varmasti maailmalla tunnetuin on jokavuotiset Savonlinnan Oopperajuhlat, joissa esitetään korkeatasoisia oopperaesityksiä viehättävässä Olavinlinnan miljöössä. Olavinlinnan perusti Erika Akselinpoika Tott vuonna 1475 suojaksi idän hyökkäyksiä vastaa. Linnaan voi myös tutustua erityisesti järjestetyillä opastetuilla kierroksilla ja siellä voi myös kuunnella musisointia oopperajuhlien ulkopuolella. 

Eteläinen Saimaa

Lappeenranta on eteläisen Saimaan rannalla sijaitseva vilkas kesäkaupunki, jolla on tarjota koettavaa ja nähtävää matkailijalle. Sieltä järjestetään esimerkiksi risteilyjä Saimaan kanavalle ja Viipuriin. Saimaan kanava yhdistää Saimaan Suomenlahteen. Lappeenrannan sataman rannalla on myös Linnoitus, jonka rakennustyöt aloittivat ruotsalaiset 1721, sen ollessa silloisen Ruotsin itäisin kaupunki. Kaupungin jäädessä venäläisille, linnoittamista jatkettiin. Linnoitus on edelleen asuttu ja siellä on vireää toimintaa. Lappeenrannan satama on suosittu kohde sekä veneilijöille että muille turisteille, satama sijaitsee aivan linnoitusniemen juurella. 

Kansallismaisemia

Mitä Saimaalla voi nähdä?

Punkaharju sijaitsee Savonlinnan ja Parikkalan välillä ja sitä halkoo tie numero 14. Tämä harjumaisema hakee vertaistaan koko maassa ja se onkin luokiteltu kansallismaisemaksi. Sen varrella on useita nähtävyyksiä itse harjumaiseman lisäksi. Tutustumisen arvoisia paikkoja on useita, joista ehkä kansallisesti tärkein on Lusto, eli metsämuseo, joka näyttelyssään kertoo puusta, metsistä ja niiden merkityksestä Suomessa. 

Kesämaa taas houkuttelee lapsia ja lapsenmielisiä vesi- ja puuhapuistoon. Siellä päivä menee kuin huomaamatta ja perheen pienimpiä saa raahata pois kaikkensa antaneena. Siellä voi myös majoittua Punkaharju Resortissa, jossa on tarjolla eritasoisia majoitusvaihtoehtoja. 

Mikkelin kaupunki sijaitsee Saimaan luoteisrannalla ja se on Etelä-Savon pääkaupunki. Mikkelin seutu on suosittua lomailualuetta ja tarjoaa jokaiselle jotakin. Mikkelissä voit vaikkapa tutustua Saimaahan kanootilla meloen, käydä katsomassa Astuvansalmen kalliomaalauksia tai nauttia herkullista päivällistä Tertin kartanossa. Kenkäveroa mainostetaan Suomen kauneimmaksi pappilaksi ja Visulahdesta löytyy vielä dinosauruksia!

Mikkelin tuntumassa Ristiinassa voit lähteä kokeilemaan kalaonnea Saimaalla, saalis voi olla valeitakin suurempi.

Saimaa ympäristökaupunkeineen soveltuu hyvin pidemmänkin loman viettoon ja luonnon lisäksi myös muuta koettavaa on enemmän kuin riittävästi.